Реч директора


Осврт на претходну школску годину

       Бити на челу основне школе представља велики изазов, али и велику обавезу и одговорност. Поверење које деца и родитељи имају у нас и у саму школу је нешто што се не сме изневерити. Како би смо оправдали то поверење и ове школске године смо вредно радили и постигли одређене резултате.

Школска година 2015/16. била је успешна према процени остварености активности планираних Годишњим планом рада школе. Почетку школске године предходиле су благовремене организационе припреме, израда Годишњег плана рада школе, тестирање психофизичких способности ученика предшколског узраста.

У Крупњу у Матичној школи, захваљујући донацији Амбасаде Јапана од 66.400 еура,  замењена је комплетна унутрашња столарија и урађен нови топловод.

У оквиру другог пројекта, Програм модернизације школа, финансираног од Министарства просвете, током лета пред почетак школске 2015-2016. године  замењен је кров матичне школе, а у току школске године замењена је и комплетна спољашна столарија у Матичној школи, тако што је постављена алуминијумска. Вредност радова је  17.000.000 динара. Локална самоуправа финансирала је постављање нових громобрана на објекту матичне школе у вредности око 500.000 динара

Компанија Кока-кола је донирала спортску опрему за халу: лопте за одбојку, пумпе за лопте, мреже за одбојку и голове, столове и рекете за стони тенис, даске за равнотежу и лопте од меке гуме. Волонтерски тим ове компаније је у октобру посетио школу и финансирао и започео фарбање школске ограде.

Локална самоуправа је уложила  2.000.000 динара у реконструкцију издвојене четвороразредне школе у Толисавцу, тако да сје и на овом објекту завршен већи део радова.

Санирано је клизиште у ИО Ликодра. Урађена је квалитетна подзида из донација, а средствима локалне самоуправеурађена је прилазна стаза и сређен је простор око школе. Завршена су и  геолошка испитивања терена,  тако да ће се  се ученици вратити у овај објекат од септембра.

Обављена је и реконструкција кровног покривача на објекту кухиње у ИО Костајник и санирано клизиште изнад ње.

Из донације Амбасаде Малте набављена је комплетна опрема за музички кабинет у матичној школи: разглас, електрични клавир, микрофони.

У холу матичне школе урађена је и нова бина која се користи за извођење пригодних културно-уметничких програма у оквиру школе, а поправљено је и осветљење.

Општина је на време расписала тендер, па је превоз ученика који је обављало предузеће „Банбус“ успешно функционисао, а томе је доприносило и функционисање школског аутобуса. Општина је извршила набавку потребних количина угља и дрва, па је грејање је било  добро  у свим ИО и матичној школи, што је допринело да услови за боравак  ученика у школи буду оптимални. Овим је инвестиција у топловод и столарију показала своје пуно оправдање.

Екскурзија 8. разреда у Врњачку Бању изведена је 9. и 10. октобра и протекла је без икаквих проблема, као и реализација екскурзије и рекреативне наставе за ученике од 1. до 7. разреда која је реализована   крајем маја и почетком јуна и протекла у складу са планом и програмом.

Кухиња je  функциoнисала без икаквих примедби. У протеклој  школској години  хранило се просечно око 650 ученика.  Око 100 ученика се бесплатно хранило захваљујући разумевању Центра за социјални рад, који нам обезбеђује средства за ове ученике. Кухиња функционише у матичној школи и ИО: Богоштица, Ликодра, Красава, Брштица, Шљивова, Дворска и Церова. У Костајнику кухиња функционише самостално и ту се спремају кувана јела.

У школи је организована здравствена заштита ученика у виду систематских здравствених прегледа, вакцинације и здравственог просвећивања ученика. Ученици трећег, петог и седмог разреда су у октобру и новембру имали редован систематски преглед а ученици петог разреда у новембру су имали  и систематски преглед зуба. Треба истаћи да је сарадња школе и Дома здравља у Крупњу и у овој години била изузетно добра. Већ више година уназад Патронажна служба Дома здравља у сарадњи са психолошко-педагошком службом школе и одељенским старешинама по одређеном распореду у школи држи предавања у вези са очувањем и унапређивањем здравља деце и омладине, а теме су прилагођене узрасту деце. За ученике од 1. до 4. разреда одржана су предавања на тему  Формирање навика у вези са правилном исхраном , а са ученицима 8. разреда рађено је на обележавању 1. децембра Светског дана борбе против сиде и одржана  је трибина на тему Уживајте без дуванског дима. Ова активност је рађена у сарадњи са Ученичким парламентом наше школе и Ученичким парламентом Средње школе у Крупњу.

             Током децембра организована је и заједничка инклузивна активност ученика који раде по ИОП-у и ученика из одељења за децу са сметњама у развоју са члановима Ученичког парламента и педагошко-психолошке службе  у уређењу школског хола за Новогодишње и Божићне празнике. Велики значај радионице огледа се у развијању толеранције и свести код ученика о уважавању различитости, развоју способности комуникације и осећања солидарности, усвајању знања о значају и значењу празника, вежбању ситне моторике ради јачања и развоја психомоторних способности ученика.

Настављена је сарадња са Ватрогасном јединицом у Крупњу, као и са Полицијском станицом. И ове године су обучени полицајци са ученицима 5. разреда у оквиру пројекта „Развој безбедоносне културе младих“ одржали предавања  на теме: Упознајмо полицију,  Безбедност у саобраћају, Заштита од насиља и Алкохолизам и наркоманија.

У оквиру пројекта „Школа без бола“ Владан Арсић, новинар и публициста одржао је предавање ученицима о злоупотреби интернета као средства насиља над децом и женама.

У октобру је одржана и панел дискусија отвореног стручног скупа на тему „Родно засновано насиље у условима после елементарне непогоде“ намењено мештанима Крупња на којој је учествовао и педагог школе.

Традиционално добру сарадњу и даље имамо са Библиотеком „Политика“ која је и ове године бесплатно учланила све прваке и организовала конкурс за најлепше новогодишње честитке и продајну изложбу,  где су наши ученици били веома активни. И ове године смо активно учествовали на литерарном конкурсу „Десанкине искрице“ који организује Библиотека „Политика“.

Са локалном самоуправом  смо се повезали и у области екологије и имамо представника у Зеленом савету.

          Наставили смо сарадњу са Фондацијом  СОС Дечија села Србије, који су покренули пројекат „Хуманитарна помоћ жртвама поплава у Србији “ – „Сигурни свет за децу“. Циљ овог пројекта је смањење ефеката последица природне катастрофе на децу и њихове породице, у поплављеним подручјима и подршка њиховом ближем опоравку и развоју. У оквиру пројекта „Супер Бус“, који заједно спроводе Фондација СОС Дечија села Србија и компанија Вип мобил, одржана је трибина на тему „Специфичности у раду са децом са поремећајем у понашању”, са циљем да се укаже на узроке, последице и превенцију у свакодневном раду са овом групом деце. Трибини су присуствовали чланови стручних служби основних и средњих школа из Крупња, представници МУП-а, Центра за социјални рад и стручњаци из Дома здравља.

У ИО у Костајнику је одржана презентација пројекта „Цикло села“ чији је значај у промоцији природног и историјског богатства нашег краја као и подизању свести локалног становништва о природним ресурсима наше земље.

У марту су ученици млађих разреда ОШ „Боривоје  Ж. Милојевоћ“ у Крупњу  посетили позоришну представу „Каубојци“ у извођењу  позоришта „Коферче Театар“. Представа је интерактивна и едукативног карактера.

У просторијама школе у марту смо организовали трибину „Инклузија у пракси“ са циљем размене искуства и примера добре инклузивне праксе ради унапређивања рада наставника, размене искуства и идеја вршњачких група, као и родитеља, подршке наставницима, вршњачким групама и родитељима од стране чланова Интерресорне комисије и идетификовања проблема у области инклузивног образовања. Трибина је реализована у оквиру пројекта „Инклузија у пракси“ који финансира Фондација за отворено друштво. Теме на трибини биле су „Инклузивно образовање из праксе наставника“ (Данка Пајић и Славица Крстић), „Инклузивно образовање из праксе интерресорне комисије“ (Нела Синђелић), „Инклузивно образовање из праксе интерресорне комисије“ (Војислава Јакшић), „Инклузивно образовање из искуства ученика“ (Јана Грбић и Ђурђина Танасић).

Учитељица наше школе, Весна Лазаревић, имала је истакнуто предавање на Сабору учитеља у Београду на тему „Материјали, интегративна настава у првом разреду“.

           У оквиру пројекта „Заједно против дискриминације“ које спроводи Удружење Рома „Ромска срећа“ и УГ „Искра-Лозница“, уз подршку Канцеларије за људска и мањинска права у Бањи Ковиљачи одржана је тродневна обука којој су присуствовали  педагози наше школе. Наредни корак био  је организовање  трибине у нашој школи за родитеље и наставнике на којој су предавачи били Прим др Нада Ђурић, епидемиолог и др сц Живка Мићановић Цвејић, клинички психолог. Том приликом упознали смо присутне наставнике и родитеље са облицима дискриминације, постојањем антидискриминационих закона, политике једнакости и толеранције.

Након посећеног семинара и одржане трибине, педагози школе су организовали радионице где су ученици стицали знања о основним људским правима, узроцима дискриминације, стереотипима и предрасудама, начинима препознавања и спречавања.

У току године запослени су се стручно усавршавали и унутар установе извођењем угледних часова, активности са дискусијом и анализом (извођење угледних часова, присуствовање са дискусијом), остваривањем пројеката образовно-васпитног карактера у установи (организовањем трибина и изложби радова у школи, организовањем одласка ученика на концерт…), радом са студентима, маркетингом школе (администрацијом сајта).

У јуну је Друштво учитеља организовало манифестацију Вазнесењски дани на којој су организоване ликовне радионице и изложбе. Манифестацији је присуствовало око 80 ученика из Крупња, Ваљева, Лознице и Крагујевца.

Били смо и активни учесници у хуманитарним продајним изложбама ученичких радова за помоћ болесном  другу као и хуманитарне продајне изложбе у граду у оквиру обележавања дана заштите Животне средине.

 Поводом годишњице Вилијама Шекспира ученици су од петог до осмог разреда у ИО Костајник уз помоћ наставница Иване Живановић и Данијеле Томић-Јеротић  извели драмску адаптацију романа „Ромео и Јулија“.

И ове године обележена је Дечја недеља, како у матичној школи тако и у свим издвојеним одељењима. За ученике од 1. до 4. разреда активности су биле веома занимљиве од спортског дана, креативних радионица и радионица на тему Дечијих права, маскенбала, па све до интерактивне позоришне представе за децу у којој су учествовала и деца из Вртића „Наша радост.

 У сарадњи са Ученичким парламентом организован је кошаркашки Весели турнир за ученике старијих разреда. Свака екипа у свом тиму имала је једног наставника,  што је био додатни ужитак за публику. Договор ученика је био да се новац прикупљен од улазница уложи у сређивање школе.

Прво полугодиште обележиле су и занимљиве културне активности за ученике наше школе. Прваке смо дочекали програмом који су за њих припремили ученици 2. до 4. разреда.

Организован је концерт ученика Основне музичке школе из Лознице у Дому културе „Политика“, приказ књиге „Када кренем путем маште“ ученице седмог разреда наше школе Иване Ковачевић, одлазак ученика на Фестивал науке у Београду, Квиз знања и позоришна представа поводом дана Европске уније, коју је обезбедила Канцеларија Европске уније.

Дан школе и Школску славу, Савиндан, смо обележили пригодним програмима уз помоћ и сарадњу учитеља, наставника и вероучитеља, како у матичној школи, тако и у свим издвојеним одељењима где смо имали домаћине – родитеље ученика.

У част наших мама, бака и свих других  жена ученици су уз  подршку својих учитељица, а у оквиру часова слободних активности, припремили и приказали програм „Од срца мами“ 8. марта. Програм је представљен као колаж хорских песама, драмских текстова, литералних радова, рецитала. Учествовали су ученици од првог до четвртог разреда.

Најрадоснији хришћански празник, Ускрс,  обележен је свечано  уз такмичење током којег су ученици одмеравали снаге бирајући најтврђе јаје у школи. Такмичење су  организовали вероучитељи Мирјана Јовичић и Саво Васић који су за прва три места за ученике, уз помоћ Црквене општине Крупањ, обезбедили пригодне награде.

У јуну у холу школе постављена је изложба ученичких ликовних радова на тему „Владика Николај Велимировић“ поводом три јубилеја у владикину част.

У сарадњи са НВО Ekobike у  септембру је обележен Дан безбедности у саобраћају где су учествовали ученици 1. и 5. разреда, а у октобру, у оквиру предмета чувари природе, ученици петог разреда су учествовали у обележавању манифестације „Плодови рађевине 2015“ и „Гљивијаде“.

У школској 2015/16. годинии, када су у питању такмичења, организована су школска  и општинска такмичења из свих предмета, изузев такмичења из саобраћаја, као и окружно такмичење из одбојке. Учесници такмичења су ученици наше школе и школе „Жикица Јовановић Шпанац“ из Беле Цркве.

У марту смо организовали национално такмичење „Мислиша 2016“  на којем је учествовало 175 ученика од другог до петог разреда. Као и сваке године одзив ученика је био велики а организација добро спроведена. Детаљнији извештај о такмичењима налази се у прилогу овом извештају.

Ученици наше школе су се одазвали на конкурс који је организовала Мачванска средња школа Богатић, црква Богатић и Црквена општина Клење на теме: „Васкрс“, „Владика Николај Велимировић“ и „Света браћа Ћирило и Методије“, на којем је наш ученик Бојан Цветиновић освојио друго место у добио награду коју му је на манифестацији „Дани веронауке“ Богатић уручио председник Општине.

Такође, ученици су учествовали и на конкурсу на  Међународној  смотри дечијег стваралаштва „Креативне чаролије“ где су три ученика похваљена, а један ученик је добио позив да буде и учесник смотре.

И ове године Удружење Рађеваца организовало је традиционлни литерарни и ликовни конкурс, чије финале је било дружење нагхрађених ученика и њихових наставника у Београду у јуну ове године.

У току школске године изашао је први број школског часописа након тридесет година. Часопис Notre Coin Franҫais / Наш француски кутак, излази двојезично, на српском и француском језику, и извештава о дешавањима у школи и нашој општини али садржи и чланке на теме које сами ученици бирају. Иако је настао на секцији француског језика а уз помћ наставника Бориса Петронића, надамо се да ће наставити да излази и даље и укључити већи број  ученика и запослених.

На сајту школе се редовно прате и објављују све активности које се одвијају у школи и које су за њу везане, а сарадња је битно поправљена и са медијима ван општине, поготову са „Гласом Подриња“ где има знано више прилога о нашим активностима. Треба нагласити да су све ове многобројне активности извођене упоредо са одвијањем редовне наставе. Готово све су резултат иницијативности и креативности наших наставника.

Успешно су реализовани иницијални тестови из математике, српског и комбиновани тест у априлу као и завршно тестирање ученика осмог разреда, као и упис у средње школе.

Школски одбор и Савет родитеља су се редовно састајали и сарадња са њима је била добра, као и сарадња са локалном самоуправом и Министарством просвете.

Приоритети у овој школској години

Развојним планом наше школе утврђене су потребе на петогодишњем ниво и то:

 • неговање свих видова сарадње унутар колектива
 • промене у садржају и организацији ваннаставних активности
 • подизање коомпетенција директора даљим стручним усавршавањем
 • унапређење система за праћење и вредновање квалитета рада
 • боље промовисање и подржавање резултата ученика и наставника
 • унутрашње и спољашње уређење школског простора
 • опремање школе наставним средствима
 • побољшање ефикасности рада ученика и наставника на часу
 • подстицање  личног и професионалног развоја ученика
 • изграђивање позитивних животних ставова код наставника и ученика
 • унапређење стручног усавршавања наставника

У току ове школске године планирамо да се горе наведене потребе почну остваривати кроз следеће активности:

 1. УНАПРЕЂЕЊЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ РАДА ШКОЛЕ – РЕДОВНИ САСТАНЦИ Педагошког колегијума и проширивање наставницима из свих идвојених одељења ради ефикаснијег рада , боље информисаности и комуникације матичне школе и ИО
 2. Унапредити рад Тимова, стручних већа, актива и комисија ради боље координација  и усклађивања активности,  реалније и правовремено планирање итд.
 3. Унапредити процес праћења, извештавња и анализе рада установе
 4. Повећати укљученост родитеља и старатеља у рад школе – укључити их у акције школе, боље их информисати, омогућити им да присуствују редовне наставе и ваннаставних активности
 5. Увођење иновативних метода наставе, учења и оцењивања- присуство семинарима, боља сарадња стручних већа и реализација метода на 20% часова
 6. Подстицати коришћење додатних извора знања и развијање одговорности код ученика за резултате рада
 7. Побољшати рад школских секција и укључити већи број ученика – боље промовисање ваннаставних активности и укључивање већег броја ученика из социјално угрожених категорија
 8. Интезивнија васпитна активност школе – промовисање културних активности , спортских друштава,  учествовање у пројектима локалне заједнице итд.
 9. Унапредити начин похваљивања и награђивања ученика који остварује разеултате у ваннаставним активностима
 10. Унапредити превенцију насиља – информисање раодитеља и ученика са Протоколом, доследна примена правилника о дисциплинској одговорности, формирање тима за вршњачку  медиајцију и вршњачку едукацију о здравим стиловима живота.

Директор,

Драган Благојевић

image_pdfimage_print
Zoom in Regular Zoom out
октобар 2017.
П У С Ч П С Н
« авг    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031