Удружење Светлост

Радионица за професионалну организацију младих

„Знањем до посла“

Прва школска радионица групног саветовања је организована у ОШ “Боривоје Ж. Милојевић” у Крупњу за ученике 3 одељења осмог разреда. Садржај радионица је обухватао препознавање склоности и компетенција, спремност за постигнућа, информисање о занимањима, и како се доносе каријерне одлуке. Око 60 младих је учествовало у програму који је користио методе неформалне едукације, и то: рад у групама, презентацију, дискусију, скалирање, рад са картицама, допуњавање, квиз и вербалну евалуацију.

Захваљујемо се запосленима у школи који веома одговорно приступају у процесу професионалне оријентације младих и отворени су за сарадњу.

У процесу одлучивања о школовању, односно занимању ми примењујемо метод који се састоји од пет корака:

Самоспознаја – одговарајућим осмишљавањем садржаја учења млади треба да препознају сопствене капацитете, спремност на постигнућа и склоности.

Информисање о занимањима – расположиве или нове информације које треба развити о занимањима, припремити на структурисан начин, тако да се омогући информисано одлучивање о избору занимања.

Путеви образовања – познавање могућности школовања и каријере које воде до остварења жељеног занимања.

Реални сусрети – путем постављања питања представницима занимања, стручне праксе у предузећима („испробавање“) и распитивања у предузећима, жељено занимање се подвргава тесту реалности.

Одлука о избору занимања – млади су оспособљени да донесу одлуку о својој будућој школи и/или о свом будућем занимању.

 

Удружење

Светлост

image_pdfimage_print
Zoom in Regular Zoom out
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930