Aktuelno

VELIKI USPEH KRUPANJSKOG ŠKOLSKOG SPORTA !

Ekipa OŠ „Borivoje Ž. Milojević “ Krupanj  (predstavnik Mačvanskog okruga), osvojila je prvo mesto na Međuokružnom takmičenju u futsalu i izborila plasman na državno prvenstvo u zvaničnom sistemu takmičenja u okviru školskog sporta Srbije! Savladane su ekipe OŠ“Branko Radičević“ iz Šida(predstavnik Sremskog okruga)rezultatom 2:1, i u finalu OŠ „Andra Savčić“ iz Valjeva (predstavnik Kolubarskog okruga) rezultatom 2:0! Podsetimo se da je u decembru, fudbalska sekcija Krupanj,bila prva na prvenstvu Mačvanskog okruga. Sada su bili najbolji u konkurenciji 4 okruga i sasvim zasluženo idu na državno prvenstvo u futsalu koje će se održati u maju mesecu u Novom Sadu.Sve čestitke od srca na ovom istorijskom uspehu , svim učenicima i nastavniku.

 

FOTO GALERIJA

Rađevsko prelo

,,Rađevsko prelo“ u našoj školi

Članovi dramske sekcije starijih razreda su učestvovali na jubilarnoj, desetoj po redu manifestaciji „Rađevsko prelo“ koju organizuje Udruženje građana domaće radinosti ,,Rađevska nit“. ,,Rađevsko prelo“ je ove godine održano u holu Osnovne škole ,,Borivoje Ž. Milojević“. Manifestaciju je upriličio rekordan broj učesnika. Učestvovala su kulturno-umetnička društva iz Osečine, Malog Zvornika, Ljubovije, Loznice kao i iz Krupnja, a organizovano je i takmičenje u predenju vune.
Pored toga što je dramska sekcija učestvovala u kulturno-umetničkom programu ,,Rađevskog prela“ uzeli smo učešće i u organizaciji ove manifestacije koja se bavi očuvanjem narodne tradicije i izradom suvenira i rukotvorina.
Članovi dramske sekcije su pokazali igre mladih na prelu, npr. igru ,,Hvatanje slamke“, recitacije kao što su: ,,Kujundžija i hitroprelja“, ,,Ovčar i devojka“ i ,,Nadžnjeva se momak i devojka“.
Publika je bila oduševljena i brojalicama, pitalicama i narodnim poslovicama koje su kazivali članovi naše sekcije kao i pesmama „Kosovski božuri“ i ,,Zajdi, zajdi“ koje je otpevala Jelena Damnjanović.

Mirjana Šeremetov

FOTO GALERIJA

Foto: Slavko Živanović

Dečija nedelja 2019 Kostajnik

Tanja Žugić

Plodovi Rađevine

Na manifestaciji „Plodovi Rađevine“ u organizaciji TSOOK drugi put je učestvovala Humanitarna akcija „Ja imam srce, a ti?“. Cilj humanitarne akcije bio je da se od prikupljenih sredstava pomogne dečaku Iliji Kovačeviću iz Loznice koji boluje od epilepsije i autizma. Novac je bio potreban za nastavak njegovog lečenja u Holandiji.

Učenici osnovne škole su organizacijom kroz Đački parlament i odeljenje VII2 prikupili radove koje su učenici pravili uz pomoć svojih nastavnika i izložili ih na štandu čijom prodajom je obezbeđen novac za humanitarnu akciju.

,, Zaboravljeni“ Ljubiša Đokić

Pre početka obrade dramskog teksta ,,Biberče“ Ljubiše Đokića (dva časa obrade), učenici su imali zadatak   da  istraže biografiju pisca i da na času prezentuju rezultate svog rada.

Pored osnovnih podataka koje su pronašli, učenici su bili oduševljeni što su saznali da je naš dramski pisac, koji je pored Filozofskog fakulteta završio i Pozorišnu akademiju u Beogradu, režirao čuvenu emisiju za decu „Kocka, kocka, kockica“.

 

Tragajući za emisijama koje je režirao pronašli su još jednu dečju emisiju  „Kolariću-Paniću“. Emisija ih je odmah zainteresovala i odgledali smo je na času srpskog jezika i književnosti putem You Tube kanala.  Usput su otkrili da je pesma „Kolariću, Paniću“ narodna pesma i da se pevala uz sledeću igru: Igra se otvoreno, mešovito kolo, ruke se drže dole. Kretanje se izvodi običnim koracima. U prvom delu igre igrači se zapliću, u drugom otpliću. Zaplitanje započinje tako što kolovođa prilazi kecu i pretposlednjem u kolu i provlači se ispod njihovih ruku. Tako se provlače svi redom, a pretposlednjem se (kod zaplitanja) obavije ruka oko vrata i spusti na rame. Igra je bila veoma zabavna, pa smo je ponovili nekoliko puta.

Čas je prošao uz još jednu novu igricu. U uvodnoj špici emisije ,,Kolariću-Paniću“ deca zapliću i raspliću lastiš svojim prstićima. Igricu su, naravno, probali svi učenici. Čas smo završili pesmom uz muzičku pratnju nastavnika muzičke kulture, Gorana Andrića, koji je i ovog puta rado izašao u susret našim željama.

Mirjana Šeremetov

image_pdfimage_print
Zoom in Regular Zoom out
februar 2020.
P U S Č P S N
« jan    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829