Aktuelno

Rađevsko prelo

,,Rađevsko prelo“ u našoj školi

Članovi dramske sekcije starijih razreda su učestvovali na jubilarnoj, desetoj po redu manifestaciji „Rađevsko prelo“ koju organizuje Udruženje građana domaće radinosti ,,Rađevska nit“. ,,Rađevsko prelo“ je ove godine održano u holu Osnovne škole ,,Borivoje Ž. Milojević“. Manifestaciju je upriličio rekordan broj učesnika. Učestvovala su kulturno-umetnička društva iz Osečine, Malog Zvornika, Ljubovije, Loznice kao i iz Krupnja, a organizovano je i takmičenje u predenju vune.
Pored toga što je dramska sekcija učestvovala u kulturno-umetničkom programu ,,Rađevskog prela“ uzeli smo učešće i u organizaciji ove manifestacije koja se bavi očuvanjem narodne tradicije i izradom suvenira i rukotvorina.
Članovi dramske sekcije su pokazali igre mladih na prelu, npr. igru ,,Hvatanje slamke“, recitacije kao što su: ,,Kujundžija i hitroprelja“, ,,Ovčar i devojka“ i ,,Nadžnjeva se momak i devojka“.
Publika je bila oduševljena i brojalicama, pitalicama i narodnim poslovicama koje su kazivali članovi naše sekcije kao i pesmama „Kosovski božuri“ i ,,Zajdi, zajdi“ koje je otpevala Jelena Damnjanović.

Mirjana Šeremetov

FOTO GALERIJA

Foto: Slavko Živanović

Dečija nedelja 2019 Kostajnik

Tanja Žugić

Plodovi Rađevine

Na manifestaciji „Plodovi Rađevine“ u organizaciji TSOOK drugi put je učestvovala Humanitarna akcija „Ja imam srce, a ti?“. Cilj humanitarne akcije bio je da se od prikupljenih sredstava pomogne dečaku Iliji Kovačeviću iz Loznice koji boluje od epilepsije i autizma. Novac je bio potreban za nastavak njegovog lečenja u Holandiji.

Učenici osnovne škole su organizacijom kroz Đački parlament i odeljenje VII2 prikupili radove koje su učenici pravili uz pomoć svojih nastavnika i izložili ih na štandu čijom prodajom je obezbeđen novac za humanitarnu akciju.

,, Zaboravljeni“ Ljubiša Đokić

Pre početka obrade dramskog teksta ,,Biberče“ Ljubiše Đokića (dva časa obrade), učenici su imali zadatak   da  istraže biografiju pisca i da na času prezentuju rezultate svog rada.

Pored osnovnih podataka koje su pronašli, učenici su bili oduševljeni što su saznali da je naš dramski pisac, koji je pored Filozofskog fakulteta završio i Pozorišnu akademiju u Beogradu, režirao čuvenu emisiju za decu „Kocka, kocka, kockica“.

 

Tragajući za emisijama koje je režirao pronašli su još jednu dečju emisiju  „Kolariću-Paniću“. Emisija ih je odmah zainteresovala i odgledali smo je na času srpskog jezika i književnosti putem You Tube kanala.  Usput su otkrili da je pesma „Kolariću, Paniću“ narodna pesma i da se pevala uz sledeću igru: Igra se otvoreno, mešovito kolo, ruke se drže dole. Kretanje se izvodi običnim koracima. U prvom delu igre igrači se zapliću, u drugom otpliću. Zaplitanje započinje tako što kolovođa prilazi kecu i pretposlednjem u kolu i provlači se ispod njihovih ruku. Tako se provlače svi redom, a pretposlednjem se (kod zaplitanja) obavije ruka oko vrata i spusti na rame. Igra je bila veoma zabavna, pa smo je ponovili nekoliko puta.

Čas je prošao uz još jednu novu igricu. U uvodnoj špici emisije ,,Kolariću-Paniću“ deca zapliću i raspliću lastiš svojim prstićima. Igricu su, naravno, probali svi učenici. Čas smo završili pesmom uz muzičku pratnju nastavnika muzičke kulture, Gorana Andrića, koji je i ovog puta rado izašao u susret našim željama.

Mirjana Šeremetov

Ekskurzija učenika šestog razreda

Učenici šestog razreda su 29. maja 2019. godine bili na jednodnevnoj ekskurziji na relaciji Krupanj-Sremska Kamenica-Petrovaradin-Novi Sad-Krupanj u aranžmanu turističke agencije „Podrinje-turs“. Na ekskurziju su zajedno išli učenici matične škole i učenici izdvojenih osmorazrednih škola, ukupno 118 učenika, sa svojim pratiocima – razrednim starešinama: Miroslavom Vasiljevićem, Mirjanom Šeremetov, Jasminom Milutinović,  Zoricom Petković (vođa puta), Nadom Mitrović, Pavlinom Migić i Brankicom Jeremić.

Polazak je bio po planu u 7h. Putovanje do Sremske Kamenice je bilo brzo i udobno i uz jednu pauzu smo u Sremskoj Kamenici bili već u 10h. Tu smo posetili kuću jednog od najpoznatijih dečjih pesnika, Jovana Jovanovića Zmaja. Kuća se nalazi u najstarijem delu Sremske Kamenice, u neposrednoj blizini centra. Od kustosa smo saznali da je kuća sagrađena u drugoj polovini XIX veka i da je u njoj od 1875. godine sa prekidima živeo i radio Jovan Jovanović Zmaj (1833-1904), dečji pesnik, lekar, pokretač i urednik časopisa za decu „Neven“. U kući se nalazi Zmajev muzej sa stalnom postavkom koja obuhvata veliki broj eksponata vezanih za pesnikov život i rad. Učenici su u kući Jove Zmaja mogli da čuju kako je naš pesnik dobio nadimak, o bogatstvu njegove majke, da vide nameštaj koji je Jova koristio, veliki broj uramljenih stihova koje je napisao i koji su obogaćeni njegovim crtežima kao i izrekama koje je pisao.

Iz Sremske Kamenice u 11h nastavljamo put ka Petrovaradinu koji se nalazi na desnoj obali Dunava i obilazimo Petrovaradinsku tvrđavu sa koje se pruža pogled na Novi Sad. Sa Petrovaradina putujemo ka centru grada i u Novom Sadu ostajemo do 15.30h

Posle obilaska Novog Sada i duge šetnje kojoj su se učenici posebno radovali, dolazimo do Srpskog narodnog pozorišta i u 15.30h krećemo prema Krupnju.

U Krupanj smo stigli po planu u 19h uz kraću pauzu koju smo pravili u Šapcu.

Učenici su bili prezadovoljni ovim putovanjem, a njihova disciplina je bila za svaku pohvalu.

FOTO GALERIJA

Mirjana Šeremetov

image_pdfimage_print
Zoom in Regular Zoom out
januar 2020.
P U S Č P S N
« dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031