1

Плодови Рађевине

На манифестацији „Плодови Рађевине“ у организацији ТСООК други пут је учествовала Хуманитарна акција „Ја имам срце, а ти?“. Циљ хуманитарне акције био је да се од прикупљених средстава помогне дечаку Илији Ковачевићу из Лознице који болује од епилепсије и аутизма. Новац је био потребан за наставак његовог лечења у Холандији.

Ученици основне школе су организацијом кроз Ђачки парламент и одељење VII2 прикупили радове које су ученици правили уз помоћ својих наставника и изложили их на штанду чијом продајом је обезбеђен новац за хуманитарну акцију.




,, Заборављени“ Љубиша Ђокић

Пре почетка обраде драмског текста ,,Биберче“ Љубише Ђокића (два часа обраде), ученици су имали задатак   да  истраже биографију писца и да на часу презентују резултате свог рада.

Поред основних података које су пронашли, ученици су били одушевљени што су сазнали да је наш драмски писац, који је поред Филозофског факултета завршио и Позоришну академију у Београду, режирао чувену емисију за децу „Коцка, коцка, коцкица“.

 

Трагајући за емисијама које је режирао пронашли су још једну дечју емисију  „Коларићу-Панићу“. Емисија их је одмах заинтересовала и одгледали смо је на часу српског језика и књижевности путем You Tube канала.  Успут су открили да је песма „Коларићу, Панићу“ народна песма и да се певала уз следећу игру: Игра се отворено, мешовито коло, руке се држе доле. Кретање се изводи обичним корацима. У првом делу игре играчи се заплићу, у другом отплићу. Заплитање започиње тако што коловођа прилази кецу и претпоследњем у колу и провлачи се испод њихових руку. Тако се провлаче сви редом, а претпоследњем се (код заплитања) обавије рука око врата и спусти на раме. Игра је била веома забавна, па смо је поновили неколико пута.

Час је прошао уз још једну нову игрицу. У уводној шпици емисије ,,Коларићу-Панићу“ деца заплићу и расплићу ластиш својим прстићима. Игрицу су, наравно, пробали сви ученици. Час смо завршили песмом уз музичку пратњу наставника музичке културе, Горана Андрића, који је и овог пута радо изашао у сусрет нашим жељама.

Мирјана Шереметов