Monthly Archives: jun 2019

Ekskurzija učenika šestog razreda

Učenici šestog razreda su 29. maja 2019. godine bili na jednodnevnoj ekskurziji na relaciji Krupanj-Sremska Kamenica-Petrovaradin-Novi Sad-Krupanj u aranžmanu turističke agencije „Podrinje-turs“. Na ekskurziju su zajedno išli učenici matične škole i učenici izdvojenih osmorazrednih škola, ukupno 118 učenika, sa svojim pratiocima – razrednim starešinama: Miroslavom Vasiljevićem, Mirjanom Šeremetov, Jasminom Milutinović,  Zoricom Petković (vođa puta), Nadom Mitrović, Pavlinom Migić i Brankicom Jeremić.

Polazak je bio po planu u 7h. Putovanje do Sremske Kamenice je bilo brzo i udobno i uz jednu pauzu smo u Sremskoj Kamenici bili već u 10h. Tu smo posetili kuću jednog od najpoznatijih dečjih pesnika, Jovana Jovanovića Zmaja. Kuća se nalazi u najstarijem delu Sremske Kamenice, u neposrednoj blizini centra. Od kustosa smo saznali da je kuća sagrađena u drugoj polovini XIX veka i da je u njoj od 1875. godine sa prekidima živeo i radio Jovan Jovanović Zmaj (1833-1904), dečji pesnik, lekar, pokretač i urednik časopisa za decu „Neven“. U kući se nalazi Zmajev muzej sa stalnom postavkom koja obuhvata veliki broj eksponata vezanih za pesnikov život i rad. Učenici su u kući Jove Zmaja mogli da čuju kako je naš pesnik dobio nadimak, o bogatstvu njegove majke, da vide nameštaj koji je Jova koristio, veliki broj uramljenih stihova koje je napisao i koji su obogaćeni njegovim crtežima kao i izrekama koje je pisao.

Iz Sremske Kamenice u 11h nastavljamo put ka Petrovaradinu koji se nalazi na desnoj obali Dunava i obilazimo Petrovaradinsku tvrđavu sa koje se pruža pogled na Novi Sad. Sa Petrovaradina putujemo ka centru grada i u Novom Sadu ostajemo do 15.30h

Posle obilaska Novog Sada i duge šetnje kojoj su se učenici posebno radovali, dolazimo do Srpskog narodnog pozorišta i u 15.30h krećemo prema Krupnju.

U Krupanj smo stigli po planu u 19h uz kraću pauzu koju smo pravili u Šapcu.

Učenici su bili prezadovoljni ovim putovanjem, a njihova disciplina je bila za svaku pohvalu.

FOTO GALERIJA

Mirjana Šeremetov

Zavičajni pesnik

Na času srpskog jezika i književnosti u petom razredu obrađena je nastavna jedinica Zavičajni pesnik.

Učenici su ranije bili upoznati sa nastavnom jedinicom. Dogovorili smo se da na jednom od časova naš gost bude pesnik iz našeg kraja Cvetko Vilotić. U biblioteci „Politika“ pronašli smo zbirke pesama našeg pesnika: „Pesma je molitva moja“, „Bilo je to davno“, „Rađevino, rođena naša“, „Moje srce peva i kad ćuti“, „Senka tuge“ i „Umirujući šapat sna“.

Učenici su bili podeljeni u  grupe. Svaka grupa učenika je pročitala po jednu pesničku zbirku. Imali su različite zadatke: da u zbirci pesama koju su dobili da pročitaju pronađu osnovne motive u pesmama, pesničke slike, stilske figure, da odrede vrstu strofe koju pesnik najčešće koristi, da odrede koja je vrsta rime najzastupljenija u pesmama…

Na početku časa učenicima se predstavio naš gost – zavičajni pesnik. Pričao im je o svom životu i svojim delima kao i najzanimljivije anegdote iz svog života. Nakon upoznavanja sa pesnikom, učenici su bili u prilici da pokažu pesniku kako su analizirali neke njegove pesme. Gosta su obradovali svojim interesovanjem za pesme koje je pisao, svojom analizom tih pesama i sjajnim recitacijama. Razgovor je na trenutke prekidan tako što je pesnik odsvirao na gitari neke svoje pesme. Učenici su ga sa oduševljenjem pratili, a onda su bili u prilici da gostu postavljaju pitanja. Naš pesnik kaže da su pitanja koja su mu učenici postavljali bila veoma interesantna, da su bila raznovrsna i da je na neka pitanja bilo teško dati odgovor.

Čas smo završili uz pesmu, muziku i knjige koje je pesnik doneo i poklonio učenicima.

FOTO GALERIJA

Mirjana Šeremetov

„Ko je smestio vuku“

Dana 12. juna u 20 časova, na velikoj sceni Biblioteke „Politika“ u Krupnju, pred brojnom publikom premijerno je izvedena predstava „Ko je smestio vuku“ po tekstu Đurđe Gligorić, a u režiji učiteljica Ljiljane Kovačević i Danke Pajić.

Predstavu su izveli učenici mlađih razreda  Osnovne škole „Borivoje Ž. Milojević“ iz Krupnja.

Osnovu priče čini dobro poznata bajka o Crvenkapi, sa dobro poznatim nam likovima, ali  nešto drugačijim zapletom i naravno  kako u bajkama biva srećnim završetkom.

Publika je uživala u modernoj predstavi pre svega namenjenoj deci, ali i svima onima koji su sačuvali u sebi dečiji duh.

Fotografija KrupanjINFO

FOTO GALERIJA

 

 

Održan kros RTS-a i turnir u odbojci!

U maju mesecu školska sportska takmičenja ponovo su zavredela pažnju naših učenika. Turnir u odbojci privukao je dosta devojčica koje  vole ovaj sport. Nadmetanja su bila uzbudljiva a ekipe su bile sastavljene od devojčica iz različitih odeljenja od petog do osmog razreda. Na tradicionalnom krosu RTS-a učestvovalo je oko 400 učenika.Organizovano je šesnaest  trka  tj. svaki razred predstavljao je zasebnu kategoriju  i  za devojčice i za dečake. Sportsko udruženje „Sport plus“ i Sportski savez opštine Krupanj pružili su tehničku pomoć u organizaciji ovih sportskih priredbi a sve pohvale zaslužuju nastavnici fizičkog vaspitanja i nastavnici razredne nastave.

 

FOTO GALERIJA

image_pdfimage_print
Zoom in Regular Zoom out
jun 2019.
P U S Č P S N
« apr   sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930