Monthly Archives: јун 2019

Екскурзија ученика шестог разреда

Ученици шестог разреда су 29. маја 2019. године били на једнодневној екскурзији на релацији Крупањ-Сремска Каменица-Петроварадин-Нови Сад-Крупањ у аранжману туристичке агенције „Подриње-турс“. На екскурзију су заједно ишли ученици матичне школе и ученици издвојених осморазредних школа, укупно 118 ученика, са својим пратиоцима – разредним старешинама: Мирославом Васиљевићем, Мирјаном Шереметов, Јасмином Милутиновић,  Зорицом Петковић (вођа пута), Надом Митровић, Павлином Мигић и Бранкицом Јеремић.

Полазак је био по плану у 7h. Путовање до Сремске Каменице је било брзо и удобно и уз једну паузу смо у Сремској Каменици били већ у 10h. Ту смо посетили кућу једног од најпознатијих дечјих песника, Јована Јовановића Змаја. Кућа се налази у најстаријем делу Сремске Каменице, у непосредној близини центра. Од кустоса смо сазнали да је кућа саграђена у другој половини XIX века и да је у њој од 1875. године са прекидима живео и радио Јован Јовановић Змај (1833-1904), дечји песник, лекар, покретач и уредник часописа за децу „Невен“. У кући се налази Змајев музеј са сталном поставком која обухвата велики број експоната везаних за песников живот и рад. Ученици су у кући Јове Змаја могли да чују како је наш песник добио надимак, о богатству његове мајке, да виде намештај који је Јова користио, велики број урамљених стихова које је написао и који су обогаћени његовим цртежима као и изрекама које је писао.

Из Сремске Каменице у 11h настављамо пут ка Петроварадину који се налази на десној обали Дунава и обилазимо Петроварадинску тврђаву са које се пружа поглед на Нови Сад. Са Петроварадина путујемо ка центру града и у Новом Саду остајемо до 15.30h

После обиласка Новог Сада и дуге шетње којој су се ученици посебно радовали, долазимо до Српског народног позоришта и у 15.30h крећемо према Крупњу.

У Крупањ смо стигли по плану у 19h уз краћу паузу коју смо правили у Шапцу.

Ученици су били презадовољни овим путовањем, а њихова дисциплина је била за сваку похвалу.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

Мирјана Шереметов

Завичајни песник

На часу српског језика и књижевности у петом разреду обрађена је наставна јединица Завичајни песник.

Ученици су раније били упознати са наставном јединицом. Договорили смо се да на једном од часова наш гост буде песник из нашег краја Цветко Вилотић. У библиотеци „Политика“ пронашли смо збирке песама нашег песника: „Песма је молитва моја“, „Било је то давно“, „Рађевино, рођена наша“, „Моје срце пева и кад ћути“, „Сенка туге“ и „Умирујући шапат сна“.

Ученици су били подељени у  групе. Свака група ученика је прочитала по једну песничку збирку. Имали су различите задатке: да у збирци песама коју су добили да прочитају пронађу основне мотиве у песмама, песничке слике, стилске фигуре, да одреде врсту строфе коју песник најчешће користи, да одреде која је врста риме најзаступљенија у песмама…

На почетку часа ученицима се представио наш гост – завичајни песник. Причао им је о свом животу и својим делима као и најзанимљивије анегдоте из свог живота. Након упознавања са песником, ученици су били у прилици да покажу песнику како су анализирали неке његове песме. Госта су обрадовали својим интересовањем за песме које је писао, својом анализом тих песама и сјајним рецитацијама. Разговор је на тренутке прекидан тако што је песник одсвирао на гитари неке своје песме. Ученици су га са одушевљењем пратили, а онда су били у прилици да госту постављају питања. Наш песник каже да су питања која су му ученици постављали била веома интересантна, да су била разноврсна и да је на нека питања било тешко дати одговор.

Час смо завршили уз песму, музику и књиге које је песник донео и поклонио ученицима.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

Мирјана Шереметов

„Ко је сместио вуку“

Дана 12. јуна у 20 часова, на великој сцени Библиотеке „Политика“ у Крупњу, пред бројном публиком премијерно је изведена представа „Ко је сместио вуку“ по тексту Ђурђе Глигорић, а у режији учитељица Љиљане Ковачевић и Данке Пајић.

Представу су извели ученици млађих разреда  Основне школе „Боривоје Ж. Милојевић“ из Крупња.

Основу приче чини добро позната бајка о Црвенкапи, са добро познатим нам ликовима, али  нешто другачијим заплетом и наравно  како у бајкама бива срећним завршетком.

Публика је уживала у модерној представи пре свега намењеној деци, али и свима онима који су сачували у себи дечији дух.

Фотографија KrupanjINFO

ФОТО ГАЛЕРИЈА

 

 

Одржан крос РТС-а и турнир у одбојци!

У мају месецу школска спортска такмичења поново су завредела пажњу наших ученика. Турнир у одбојци привукао је доста девојчица које  воле овај спорт. Надметања су била узбудљива а екипе су биле састављене од девојчица из различитих одељења од петог до осмог разреда. На традиционалном кросу РТС-а учествовало је око 400 ученика.Организовано је шеснаест  трка  тј. сваки разред представљао је засебну категорију  и  за девојчице и за дечаке. Спортско удружење „Спорт плус“ и Спортски савез општине Крупањ пружили су техничку помоћ у организацији ових спортских приредби а све похвале заслужују наставници физичког васпитања и наставници разредне наставе.

 

ФОТО ГАЛЕРИЈА

image_pdfimage_print
Zoom in Regular Zoom out

Избор писма

јун 2019.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930