Monthly Archives: decembar 2018

Dan škole

230px-BorivojePriredbom u matičnoj školi u Krupnju učenici i nastavnici sa gostima proslavili su 22. decembar, Dan škole. Osnovna škola „Borivoje Ž. Milojević“ ime je dobila po Borivoju Ž. Milojeviću, poznatom i u svetu priznatom geografu, antropogeografu, regionalnom geografu, profesoru univerziteta, počasnom dokoru univerziteta u Grenoblu i Pragu, članu SANU, koji je učio osnovnu školu u Krupnju od 1892-1896.godine.

FOTO GALERIJA

Prezentacija projekta „Gde ima dima ima i vatre“

20181115_125308U petak, 14.12.2018. godine u prostorijama naše škole prezentovani su rezultati projekta „Gde ima dima ima i vatre“. Realizacija projekta počela je nakon obuke Projektna nastava u funkciji obrazovanja i vaspitanja učenika osnovnog obrazovanja i vaspitanja za smanjenje rizika od elementarnih nepogoda, koja je realizovana u oktobru u  školi. Nosilac projekta je  Savez učitelja Republike Srbije uz podršku Unicefa, a u saradnji sa Karitasom, Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjem, MPNTR, MUP. Projekat se bazira na projektnoj nastavi u obrazovnom sistemu.

U realaciju projekta su uključeni učenici 1. i 4. razreda. Cilj projekta  je osposobljavanje učenika za pravilno ponašanje i postupanje u slučaju požara.Projekat je realuzovan kroz časove redovne nastave (Svet oko nas, Priroda i društvo, Srpski jezik, Likovna kultura) , projektne nastave   i časove slobodnih aktivnosti.Projekat je otvoren zagonetkama, rebusima i prezentacijom.

Nakon otvaranja projekta usledilo je predavanje o požaru- predstavnik Sektora za vanredne situacije Opštine Krupanj i poseta vatrogasnoj stanici (razgovor sa vatrogascima i pokazna vežba). Učenici su imali priliku da vide šta sve čini opremu vatrogasca, na koji način se gasi požar. Kroz razgovor sa vatrogascima upoznati su i sa načinima gašenja vatre u zavisnosti od materijala koji gori.20181212_131001

Nakon ovih aktivnosti učenici su podeljeni u grupe- svaka grupa je  imala zadatak da napravi pano za jednu od datih tema. Za prvi razred su  bile predviđene sledeće teme -Požar u prirodi, Požar u kući, Požar u školi i Požar u stambenoj zgrdi. Učenici 1. razreda imaju zadatak da napišu kako može da nastane požar u kući, stanu, školi i u prirodi i kako oni treba da se ponašaju u slučaju požara.

Za učenike četvrtog  razreda su  bile predviđene teme: Na koji način se može zapaliti vatra, Kako različiti materijali reaguju na vatru, Način gašenja vatre u zavisnosti od vrste zapaljenih materijala- u izradu ovog  panoa uključen je i roditelj   vatrogasac i Prevencija od nastanku požara20181212_150659 (1)

Učenici su pronalazili materijal, pripremali ilustracije, dogovarali se o radu i usledilo je sređivanje podataka i pomoć učenicima u izradi panoa.

Nakon završetka panoa i analize nastalih produkata počele su pripreme za predstavljanje projekta- izrada flajera.

Da bismo proverili usvojenost znanja učenik učesnika projekta o realizovnoj temi osmislili smo   radionicu Kako postupati u slučaju požara- rad u grupama –zajedno rade učenici 1. i 4. razreda.

Usledila je prezentacija projekta. U holu škole  su okupljeni učenici od 1. do 4. razreda. Svaka grupa ( 1. i 4. razred) je prezentovala svoj rad. Podeljeni su flajeri učenicima. A nakon toga je u  školi demonstrirano kako treba reagovati u slučaju požara gde su učenici 4. razreda izvodili svoje mlađe drugare prvake iz svojih učionica.

Učenici su bili veoma zadovoljni ovakvim načinom rada. Svi smatraju da su naučili dosta i da bi  u slučaju požara znali kako treba da reaguju. Učitelji, nosioci projekta, su takođe bili zadovoljni realizovanim projektom. Učenici su bili veoma zainteresovani i aktivni. Produkti njihovog rada pokazuju koliko su bili aktivni, kao i znanja koja su stekli tokom projekta. Posebno je bilo zanimljivo kako su uspešno sarađivali učenici prvog i četvrtog razreda. Nastojaćemo da i u budućim projektima ostvarimo još bolju saradnju.

Kao produkt projekta nastalo je 12 panoa, veliki broj flajera i fotografija, prezentacija.

Partnerstva u realizaciji projekta ostaveno je sa vatrogascima, vatrogasnim  domom, Sektorom za vanredne situacije Opštine Krupanj, školom i roditeljima.

FOTO GALERIJA

Učiteljica Vesna Lazarević

Poseta 12. međunarodnom Festivalu nauke u Beogradu

20181130_131053Festival nauke je jedan od pet najvećih naučnih festivala u Evropi, a na regionalnom nivou najmasovnija i najznačajnija godišnja naučna manifestacija.

Ovogodišnji festival se održava pod sloganom ,,Zemlja budućnosti“, a svrha mu je da na jedan zanimljiv, novi i pre svega interaktivan način, predstavi, objasni i promoviše nauku i naučne fenomene.

Učenici naše škole su 30.novembra 2018. godine u pratnji nastavnica Jelene Petrović20181130_114233 i Jasmine Milutinović, posetili ovu manifestaciju. 45 učenika sedmog i osmog razreda je imalo priliku da isprate razne interaktivne postavke i dečije radionice , kao i da se upuste u najrazličitije naučne avanture: Kako pokrenuti avion energijom Sunca; Napuni se energijom i pokreni svet; Šta sve može jedan ugljenik; Od hrane do molekula…

Posebnu pažnju je privukla postavka EKSPERTINEJDŽERI, gde su kroz igru i nauku, školarci iz cele Srbije imali prilično originalna i inovativna rešenja za brojne probleme.

Nastavnica Jasmina Milutinović

FOTO GALERIJA

Turnir u stonom tenisu

20181204_134605U utorak 04. 12. 2018. godine održan je  školski turnir u stonom tenisu, koji su zajednički organizovali Sportski savez opštine Krupanj, OŠ „Borivoje Ž. Milojević“ i nastavnici fizičkog vaspitanja. Na takmičenju je nastupilo oko 120 učenika podeljenih u kategorije od 5. do 8. razreda. Posle uzbudljivih kvalifikacionih mečeva došlo se i do finalnih u kojima su pobedili oni najbolji. Za osvajače prva tri mesta obezbeđene su medalje i diplome.fb_img_15439317556983427

Sportski savez opštine Krupanj zahvaljuje se svim učenicima koji su uzeli učešće na takmičenju i ujedno ih obaveštava da će i u narednoj godini biti još više školskih sportskih takmičenja.

FOTO GALERIJA

Akreditovani seminari i realizacija

20181124_124051Nastavnici naše škole  u saradnji sa Centarom za stručno usavršavanje Šabac akreditovali su dva seminara za naredne tri školske godine:
  1. Zadaci u nastavi matematike i njihova uloga u formiranju matematičkog mišljenja, kataloški broj 364, oblast- matematika, K1, P3 ;

 Autori i realizatori seminara su:

Vesna Lazarević, specijalista metodike nastave matematike, profesor razredne nastave, OŠ Borivoje Ž. Milojević“, Krupanj

Danka Pajić, profesor razredne nastave, OŠ Borivoje Ž. Milojević,Krupanj

  1. Postupci vrednovanja u funkciji daljeg učenja, kataloški broj 542, oblast- opšta pitanja nastave, K2, P3 ;

Autori i realizatori seminara su:

Ljiljana Kovačević, Profesor razredne nastave, „Borivoje Ž.Milojević“, Krupanj

Slavica Krstić, Profesor razredne nastave, „Borivoje Ž.Milojević“. Krupanj

Nela Sinđelić, Dipomirani školski psiholog-pedagog, Osnovna škola „Borivoje Ž.Milojević“, Krupanj.

Tokom novembra i decembra, realizovani su prvi seminari.

24.novembar 2018. godine

Postupci vrednovanja u funkciji daljeg učenja, Bela Crkva

24.novembar 2018. godine

Zadaci u nastavi matematike i njihova uloga u formiranju matematičkog mišljenja, Centarom za stručno usavršavanje Šabac

1.decembar 2018. godine

Postupci vrednovanja u funkciji daljeg učenja, Centarom za stručno usavršavanje Šabac

FOTO GALERIJA

image_pdfimage_print
Zoom in Regular Zoom out
decembar 2018.
P U S Č P S N
« nov   jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31