Daily Archives: 17 децембра, 2018

Презентација пројекта „Где има дима има и ватре“

20181115_125308У петак, 14.12.2018. године у просторијама наше школе презентовани су резултати пројекта „Где има дима има и ватре“. Реализација пројекта почела је након обуке Пројектна настава у функцији образовања и васпитања ученика основног образовања и васпитања за смањење ризика од елементарних непогода, која је реализована у октобру у  школи. Носилац пројекта је  Савез учитеља Републике Србије уз подршку Уницефа, а у сарадњи са Каритасом, Канцеларијом за управљање јавним улагањем, МПНТР, МУП. Пројекат се базира на пројектној настави у образовном систему.

У реалацију пројекта су укључени ученици 1. и 4. разреда. Циљ пројекта  је оспособљавање ученика за правилно понашање и поступање у случају пожара.Пројекат је реалузован кроз часове редовне наставе (Свет око нас, Природа и друштво, Српски језик, Ликовна култура) , пројектне наставе   и часове слободних активности.Пројекат је отворен загонеткама, ребусима и презентацијом.

Након отварања пројекта уследило је предавање о пожару- представник Сектора за ванредне ситуације Општине Крупањ и посета ватрогасној станици (разговор са ватрогасцима и показна вежба). Ученици су имали прилику да виде шта све чини опрему ватрогасца, на који начин се гаси пожар. Кроз разговор са ватрогасцима упознати су и са начинима гашења ватре у зависности од материјала који гори.20181212_131001

Након ових активности ученици су подељени у групе- свака група је  имала задатак да направи пано за једну од датих тема. За први разред су  биле предвиђене следеће теме -Пожар у природи, Пожар у кући, Пожар у школи и Пожар у стамбеној згрди. Ученици 1. разреда имају задатак да напишу како може да настане пожар у кући, стану, школи и у природи и како они треба да се понашају у случају пожара.

За ученике четвртог  разреда су  биле предвиђене теме: На који начин се може запалити ватра, Како различити материјали реагују на ватру, Начин гашења ватре у зависности од врсте запаљених материјала- у израду овог  паноа укључен је и родитељ   ватрогасац и Превенција од настанку пожара20181212_150659 (1)

Ученици су проналазили материјал, припремали илустрације, договарали се о раду и уследило је сређивање података и помоћ ученицима у изради паноа.

Након завршетка паноа и анализе насталих продуката почеле су припреме за представљање пројекта- израда флајера.

Да бисмо проверили усвојеност знања ученик учесника пројекта о реализовној теми осмислили смо   радионицу Како поступати у случају пожара- рад у групама –заједно раде ученици 1. и 4. разреда.

Уследила је презентација пројекта. У холу школе  су окупљени ученици од 1. до 4. разреда. Свака група ( 1. и 4. разред) је презентовала свој рад. Подељени су флајери ученицима. А након тога је у  школи демонстрирано како треба реаговати у случају пожара где су ученици 4. разреда изводили своје млађе другаре прваке из својих учионица.

Ученици су били веома задовољни оваквим начином рада. Сви сматрају да су научили доста и да би  у случају пожара знали како треба да реагују. Учитељи, носиоци пројекта, су такође били задовољни реализованим пројектом. Ученици су били веома заинтересовани и активни. Продукти њиховог рада показују колико су били активни, као и знања која су стекли током пројекта. Посебно је било занимљиво како су успешно сарађивали ученици првог и четвртог разреда. Настојаћемо да и у будућим пројектима остваримо још бољу сарадњу.

Као продукт пројекта настало је 12 паноа, велики број флајера и фотографија, презентација.

Партнерства у реализацији пројекта оставено је са ватрогасцима, ватрогасним  домом, Сектором за ванредне ситуације Општине Крупањ, школом и родитељима.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

Учитељица Весна Лазаревић

image_pdfimage_print
Zoom in Regular Zoom out

Избор писма

децембар 2018.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31