1

„Дневник прочитаних књига“

„Читати без бележака, исто је што и гледати на једно око.“

Иво Андрић

 Креативна радионица „Дневник прочитаних књига“

img-6У циљу промовисања културе читања, вештине читања, разумевања прочитаног и бољег односа према књизи организована је креативна радионица „Дневник прочитаних књига“. Креативна радионица се изводи  у градској библиотеци Дома културе „Политика“ у поподневним часовима.    Планом радионице је предвиђено да ученици уз помоћ водитеља радионице анализирају обавезна дела домаће лектире, као и дела која ученици читају у слободно време. Приликом израде дневника ученици морају унети следеће податке:

  • наслов дела и име писца
  • цитат који бира као мото књиге
  • белешку о писцу – кратку белешку, занимљивости из живота, анегдоте
  • да одреди књижевни род и књижевну врсту
  • да исприча садржину дела из перспективе једног лика (шта он види, осећа и како размишља), да поштује временски след догађаја
  • да пронађе опис једног лика који му се највише допао и да га препише у свеску
  • да објасни зашто је изабрао тај лик и које би промене унео у његовом понашању и размишљању
  • да унесе још нешто што је вредно бележења као што су: лепи описи, ретке и непознате речи, мудре мисли о природи, човеку и животу, занимљиви монолози и дијалози, лична запажања…
  • да уради илустрацију или мапу ума за прочитано дело
  • да води рачуна о лепоти дневника – компатибилност илустрација, рукопис и правопис, уредност…

Програмом  радионице је предвиђен избор најбољих дневника  као и награде за изабране радове.

„Књига коју смо прочитали, а из ње нисмо ништа забележили, непрочитана је књига.“

А. Албалт

 

ФОТО ГАЛЕРИЈА

Водитељ креативне радионице

наставница Мирјана Шереметов




Дечји литерарни конкурс „Мирис дуње на ормару“

miris-dunjeСајт MojeDete расписао је дечји литерарни конкурс на тему „Мирис дуње на ормару“. Право учешћа имају сва деца – ученици основних школа из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Ученица наше школе, Јелена Петровић (ментор Мирјана Шереметов), освојила је прво место за најбољу причу.

MojeDete




Удружење Рађеваца у Београду

foto8Ученици наше школе, добитници Видовданске награде коју сваке године додељује Удружење Рађеваца у Београду, као и њихови наставници имали су задовољство да у организацији овог Удружења посете Војни музеј на Калемегдану, Калемегданску тврђаву, Етнографски музеј, Југословенску кинотеку и култни ресторан „Златно буренце“.

Посета Војном музеју у Београду оставила је јак утисак на младе Рађевце, а шетња Калемегданом је била прилика да се осим враћања кроз историју ове тврђаве направе прелепе фотографије. После обиласка Војног музеја и Калемегданске тврђаве, ученици су са својим наставницима и представницима Удружења ручали у ресторану „Златно буренце“. Након ручка организован је одлазак на Ново гробље где је положено цвеће и одата почаст капетану Петру Радојловићу, а после пригодног говора свештеникаfoto3 Александра Ђурђева присутнима се обратио и праунук капетана Петра Радојловића, Љубомир Радојловић. По повратку са Новог гробља, ученици су могли да виде два стећка која су донета из Крупња и Липеновића, а сада се налазе испред зграде Етнографског музеја у Београду. Посета је завршена одласком у свечану салу Југословенске кинотеке где је приказан филм свештеника Александра Ђурђева „Крупањски времеплов“ који се посебно допао нашим ученицима.

Ученици који су добили Видовданске награде од Удружења су:

Вељко Живановић, Ива Обрадовић, Теодора Петковић, Немања Марковић, Дијана Марковић, Виктор Шереметов, Марија Прокопић, Жељка Матић, Јелена Петровић, Тамара Протић, Теодора Миладиновић, Ивана Перић, Теодора Пајић и Теодора Теовановић.

Наставници пратиоци: Вида Прокопић, Мирјана Шереметов, Данка Пајић и Весна Лазаревић.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

 Наставница Мирјана Шереметов