Monthly Archives: novembar 2018

„Dnevnik pročitanih knjiga“

„Čitati bez beležaka, isto je što i gledati na jedno oko.“

Ivo Andrić

 Kreativna radionica „Dnevnik pročitanih knjiga“

img-6U cilju promovisanja kulture čitanja, veštine čitanja, razumevanja pročitanog i boljeg odnosa prema knjizi organizovana je kreativna radionica „Dnevnik pročitanih knjiga“. Kreativna radionica se izvodi  u gradskoj biblioteci Doma kulture „Politika“ u popodnevnim časovima.    Planom radionice je predviđeno da učenici uz pomoć voditelja radionice analiziraju obavezna dela domaće lektire, kao i dela koja učenici čitaju u slobodno vreme. Prilikom izrade dnevnika učenici moraju uneti sledeće podatke:

  • naslov dela i ime pisca
  • citat koji bira kao moto knjige
  • belešku o piscu – kratku belešku, zanimljivosti iz života, anegdote
  • da odredi književni rod i književnu vrstu
  • da ispriča sadržinu dela iz perspektive jednog lika (šta on vidi, oseća i kako razmišlja), da poštuje vremenski sled događaja
  • da pronađe opis jednog lika koji mu se najviše dopao i da ga prepiše u svesku
  • da objasni zašto je izabrao taj lik i koje bi promene uneo u njegovom ponašanju i razmišljanju
  • da unese još nešto što je vredno beleženja kao što su: lepi opisi, retke i nepoznate reči, mudre misli o prirodi, čoveku i životu, zanimljivi monolozi i dijalozi, lična zapažanja…
  • da uradi ilustraciju ili mapu uma za pročitano delo
  • da vodi računa o lepoti dnevnika – kompatibilnost ilustracija, rukopis i pravopis, urednost…

Programom  radionice je predviđen izbor najboljih dnevnika  kao i nagrade za izabrane radove.

„Knjiga koju smo pročitali, a iz nje nismo ništa zabeležili, nepročitana je knjiga.“

A. Albalt

 

FOTO GALERIJA

Voditelj kreativne radionice

nastavnica Mirjana Šeremetov

Dečji literarni konkurs „Miris dunje na ormaru“

miris-dunjeSajt MojeDete raspisao je dečji literarni konkurs na temu „Miris dunje na ormaru“. Pravo učešća imaju sva deca – učenici osnovnih škola iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Učenica naše škole, Jelena Petrović (mentor Mirjana Šeremetov), osvojila je prvo mesto za najbolju priču.

MojeDete

Udruženje Rađevaca u Beogradu

foto8Učenici naše škole, dobitnici Vidovdanske nagrade koju svake godine dodeljuje Udruženje Rađevaca u Beogradu, kao i njihovi nastavnici imali su zadovoljstvo da u organizaciji ovog Udruženja posete Vojni muzej na Kalemegdanu, Kalemegdansku tvrđavu, Etnografski muzej, Jugoslovensku kinoteku i kultni restoran „Zlatno burence“.

Poseta Vojnom muzeju u Beogradu ostavila je jak utisak na mlade Rađevce, a šetnja Kalemegdanom je bila prilika da se osim vraćanja kroz istoriju ove tvrđave naprave prelepe fotografije. Posle obilaska Vojnog muzeja i Kalemegdanske tvrđave, učenici su sa svojim nastavnicima i predstavnicima Udruženja ručali u restoranu „Zlatno burence“. Nakon ručka organizovan je odlazak na Novo groblje gde je položeno cveće i odata počast kapetanu Petru Radojloviću, a posle prigodnog govora sveštenikafoto3 Aleksandra Đurđeva prisutnima se obratio i praunuk kapetana Petra Radojlovića, Ljubomir Radojlović. Po povratku sa Novog groblja, učenici su mogli da vide dva stećka koja su doneta iz Krupnja i Lipenovića, a sada se nalaze ispred zgrade Etnografskog muzeja u Beogradu. Poseta je završena odlaskom u svečanu salu Jugoslovenske kinoteke gde je prikazan film sveštenika Aleksandra Đurđeva „Krupanjski vremeplov“ koji se posebno dopao našim učenicima.

Učenici koji su dobili Vidovdanske nagrade od Udruženja su:

Veljko Živanović, Iva Obradović, Teodora Petković, Nemanja Marković, Dijana Marković, Viktor Šeremetov, Marija Prokopić, Željka Matić, Jelena Petrović, Tamara Protić, Teodora Miladinović, Ivana Perić, Teodora Pajić i Teodora Teovanović.

Nastavnici pratioci: Vida Prokopić, Mirjana Šeremetov, Danka Pajić i Vesna Lazarević.

FOTO GALERIJA

 Nastavnica Mirjana Šeremetov

image_pdfimage_print
Zoom in Regular Zoom out
novembar 2018.
P U S Č P S N
« okt   dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930